Flashmob

Малко известен факт е, че обичам класическата музика. Не я слушам постоянно, но понякога си пускам разни арии и изпълнения на класически симфонични оркестри или пък слушам в колата в задръстванията на София. Обаче смятам, че този тип оркестри и музика, за да се популяризира повече сред младите хора, трябва да прави по-различни неща – кавъри на популярни парчета, записи с популярни групи и артисти, концерти на нестандартни места. За последното става дума и тук.

Миналата година имах щастието и късмета да гледам един от концертите на Класик ФМ оркестър от цикъла „Музиката на Америка“. Излязох си без думи, наистина зашеметен. Тази година, за новия сезон, бях приятно изненадан с това великолепно изпълнение на хората от Класик ФМ оркестър, с което те подгряваха и напомняха на хората в София за новия сезон:

Пиша със суперлативи, защото всичко е направено чудесно: мястото е новата спирка на метрото „Джеймс Баучър“, качеството на материала е перфектен, мелодията (от „Мисията Невъзможна“ на Лари Мулен и Адам Клейтън от U2) е силно различима за тълпата, каналът на комуникация е единственият правилен, за да достигне до младите хора в София (през YouTube и после Facebook и Twitter) – прекрасно, всичко беше направено прекрасно! Chapeau!

За пълна наслада на душата, съм подбрал още няколко страхотни флашмоб изпълнения на класически оркестри или арии от опери. 🙂 Първото идва от Испания, на така любимия ми финал на симфония #9 на Бетовен, познат още като Одата на Радостта (от 20 години – и химна на Европа). Много се радвам на децата, които възторжено размахват ръчички след средата на видеото:

Следващото е в Копенхаген, където местната филхармония прави чудеса на гарата с Болеро на Равел:

Зад океана пък, това изпълнение на известната ариа от Травиата на Верди, в сградата на ферибота в Сан Франциско, събира овациите на хората:

А този флашмоб е в ресторант в Гренобъл във Франция, изумително е как хората пригласят на припева на най-известната ария от Кармен на Бизе:

От централната западната гара на Виена пък е това изключително изпълнение на Кармина Бурана:

И за финал оставям любимата на всички ни мелодия от Star Wars в изпълнение на WDR Radio Orchestra на главната търговска улица в Кьолн:

Наслаждавайте се!

П.П. Иначе не пропускайте да видите и чуете уличнoто изпълнение само на духови инструменти на Rage against the machine от Always Drinking Marching Band 🙂

Реклами
Публикувано на Музика, Обичам. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Flashmob

 1. helen каза:

  Браво! Много е хубаво 🙂

 2. Антония каза:

  Още някои:
  Флаш моб върху същото Болеро в Клуж, Румъния

  Болерото явно е особено подходящо за флаш моб, защото инструментите се включват един по един.

  Флаш моб върху Пер Гинт на същите Копенхагенски филхармоници

  И един класически балетен флаш моб – „Ромео и Жулиета“ в Цюрих

 3. echka14 каза:

  Много ми хареса музиката!

 4. Borislav Kiprin каза:

  Христо, благодаря ти от все сърце! Направи ми деня с този пост.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s